Amics,

Molt sovint costa expressar les emocions amb paraules, és més freqüent manifestar-les a través del cos i són els altres qui han d’intuir els nostres sentiments, interpretant els canals no verbals: el to de veu, l’expressió facial, els gestos…

L’ aprenentatge de les emocions es realitza fonamentalment en la família i són primordials els primers anys de vida, com en el cas de molts altres aprenentatges.

La base per expressar els sentiments radica en la comunicació i aquesta en la habilitat per escoltar. Un primer pas per aconseguir que els fills puguin expressar els sentiments és que els pares i les mares siguin capaços d’escoltar amb atenció, a qualsevol edat i situació, tot allò que els nens vulguin comunicar.

Quan el nen o la nena encara no disposa de llenguatge oral o ja parla però de forma poc elaborada, hem de ser nosaltres qui l’ ajudi a posar nom a allò que sent, verbalitzant el que creiem que li passa. Parlarem de ràbia, de por, de tristesa, o del disgust que pot haver sentit per no aconseguir allò que volia, p.ex.

Progressivament i conforme vagi creixent anirà aprenent a diferenciar els sentiments i a expressar-ho ell amb les seves pròpies paraules.

Si ens mostrem disponibles per a escoltar-los els estarem transmetem que els seus sentiments són molt importants per a nosaltres i ens convertirem progressivament en algú digne de confiança per a ells/es. Se sentiran acceptats i buscaran amb més freqüència la nostra companyia ja que a tots ens agrada sentir-nos escoltats.

Cal escoltar de manera empàtica (posant-se en la pell de l’altre), sense interrompre, esperant a que acabin de comunicar les seves inquietuds, donant temps a que s’expliquin i concedint credibilitat als seus sentiments. D’aquesta manera augmentarem la probabilitat de que més endavant també escoltin els sentiments dels altres.

També és important tenir present que en aquest aprenentatge emocional és fonamental tot allò que els pares i les mares diuen i fan, i per tant, els models que ofereixen per afrontar els seu propis sentiments.

D’altres articles que us poden interessar…

Unidos por el 0-3 WEB

Unidos por el 0-3 WEB

Unidos por el 0-3 Facebook

Unidos por el 0-3 Facebook
Share This