Benvolguts associats i amics,

Dissabte, 27 d’octubre, Hotel Melià Sarrià de Barcelona. La Presidenta de la nostra Associació, la Conxita Pericó, inaugura la jornada amb assistents de llars d’infants de tot Catalunya. Sota el títol “Il·lusionar per aprendre”, la trobada aplega a més de dues-centes persones, que segons la Sra. Pericó, representem a més de 2.000 alumnes.

Tot un rècord per a l’Associació Catalana de Llars d’Infants, ja que aquestes xifres converteixen l’acte en el de més assistència d’ençà que vam començar amb aquestes trobades, ara fa ni més ni menys que deu edicions.

La Conxita Pericó, recordà als i les assistents que som “el sector de la societat docent que més ens formem de forma continuada” i que potser no ho reivindiquem prou. Cal que nosaltres en siguem conscients i que ens posem en valor. Així posarem també en valor el 0-3 i ho farem arribar a la societat. I potser també als polítics… L’esperança mai no es perd!

“Il·lusionar per aprendre” va comptar amb tres ponències que van fer introduccions teòriques per justificar les seves propostes, però que de seguida es van convertir en un autèntic brollador d’iniciatives pràctiques, fàcilment aplicables a l’aula i plenes de sentit.

L’Anna Roig, pedagoga musical i pianista, col·labora amb l’Auditori i és la creadora del projecte “Creixendo”, en el que ofereix als infants i les seves famílies l’oportunitat de créixer al costat de la música, com ho va poder fer ella de petita. És el seu un programa d’estimulació musical i sensorial, i a partir de les seves explicacions, vam poder copsar que la música la percebem no només a través de les orelles, sinó de tot el cos.

A la jornada va fer participar a grups d’assistents per a il·lustrar els seus exemples, fen-los sentir nens i nenes, i ens va ensenyar com dissenyar activitats relacionades amb la música i el moviment a les nostres aules.

Ens quedem amb la frase de l’Edgar Willems i en Zoltán Kódaly que L’Anna Roig va compartir amb nosaltres: “La música ha de començar nou mesos abans de néixer”. No deixeu de visitar la seva web, per saber més del seu projecte: www.creixendo.com

La segona de les ponents fou la Bàrbara Viader, terapeuta ocupacional pediàtrica a la UAB, Màster en Neurociències per la UB, Directora i terapeuta del Centre d’Estimulació Infantil de Barcelona i moltes altres coses més.

A partir de la teoria de la Dra. Jean Ayres de l’any 1973, en la que s’explicava com aprenen sensorialment els nens i les nenes, i després de que les Neurociències l’hagin confirmat, ens va fer una exposició molt entenedora de com funciona el nostre cervell quan som petits i quina relació hi tenen els nostres 8 sentits (Sí! Sí! 8 i no 5 sentits!).

Amb la Bàrbara vam entendre que és possible fer aules i escoles sensorialment intel·ligents, tenint en compte les necessitats sensorials dels nens i nenes en general, i molt especialment, les dels i les de les que tenen necessitats especials.

I per cloure les Jornades , vam comptar amb l’interessant ponència de l’Ángeles Ruiz de Velasco Gálvez (Dra. en Ciències de L’Educació) i el Javier Abad i Molina (Dr.en Belles Arts). Tots dos han creat unes propostes d’instal·lacions per a propiciar el joc simbòlic, amb un seguit de plantejaments i eines, que, si s’entenen i s’apliquen a les nostres escoles, poden donar uns resultats sorprenents i plens de significat. Ho vam poder veure en les experiències concretes que ens van mostrar en diversos vídeos, i que ens van fer riure i emocionar.

Molt recomanable, per saber-ne més, el seu llibre “El juego simbólico” de l’editorial Graó. Com a novetat, la Jornada d’enguany va donar  veu també a empreses del sector que fa temps que ens ajuden amb la seva esponsorització, i que ens poden oferir molts i bons recursos.

Va ser el cas de “TET educacion”, un mètode per ensenyar l’anglès a nens i nadons, que dóna eines a les mestres i idees perquè la feina a l’escola es pugui compartir amb la família.

Un clàssic com “HERMEX”  ens va sorprendre amb la seva proposta d’introduir la robòtica a les aules dels més petits, a partir d’uns robots programables, interactius, que ens responen quan hi interaccionem, i amb forma de gat o de cotxe.

I finalment “SANTILLANA”, ens va presentar la seva plataforma “EUREKA”, en la que l’empresa cedeix el seu coneixement com a editora als professionals de l’educació, perquè cadascú pugui crear i editar els seus propis materials (Eps! Sabeu que les nostres llars associades poden usar de franc la plataforma tot el que queda de curs?).

Bé, i amb molta satisfacció, i ja pensant en la jornada del proper curs, vam donar per closa la nostra desena jornada pedagògica.

Una jornada de rècord! Gràcies a totes i a tots!!

També us pot interessar…

L’hora del pati

L’hora del pati és la més divertida, però és també importantíssima pel desenvolupament dels infants.

Share This