Benvinguts a la nostra actualitat,

El que mengem , sobretot de 0 a 3 anys, determinarà el tipus de salut que tindrem en el futur. Moltes de les patologies, com l’obesitat, l’asma, les intoleràncies, les al·lèrgies, diabetis… tenen una gran relació amb el tipus de dieta d’aquests primers anys.

L’infant, des que és nadó fins que té tres anys d’edat, ha d’aprendre a mamar, tastar, mastegar, empassar i manipular aliments i també a descobrir diferents olors, gustos i textures, amb la finalitat d’incorporar-se, a poc a poc, a l’alimentació familiar. L’educació de la conducta alimentària en aquesta franja d’edat té l’objectiu d’aconseguir, a més d’un bon estat nutricional, l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables.

Els diferents entorns on menja l’infant (a casa, a casa els avis, a les llars d’infants, etc.) han de ser el marc idoni per transmetre una sèrie d’hàbits, com són la utilització dels coberts, els hàbits higiènics bàsics i uns comportaments a taula adequats. 

A partir dels 12 mesos, la majoria dels infants van adquirint destreses manuals per alimentar-se sols, beure d’un got o tassa agafat amb les dues mans i menjar el mateix que la resta de la família, amb algunes petites adaptacions, com per exemple, tallar els aliments en petites porcions i permetre que agafin el menjar amb els dits, punxin amb la forquilla o mengin amb la cullera.

 És preferible tenir una actitud receptiva i tolerant davant el possible rebuig del menjar per part de l’infant ja que una estimulació respectuosa i sense confrontació garanteix que aquests episodis siguin transitoris. La coherència en els horaris i llocs dels àpats, la importància de realitzar els àpats en família, especialment l’esmorzar i el sopar, i el fet de disposar del temps suficient i sense interrupcions també és important per garantir que els àpats siguin agradables i la ingesta adequada.

 Podem tenir en compte alguns consells per educar als infants per a menjar de manera equilibrada:

  • Informa’t: El primer pas es saber com realitzar una compra d’aliments saludables. Si a casa no tens aliments sans, l’alimentació no serà equilibrada. Aprendre sobre les necessitats nutricionals dels infants, llegir les etiquetes dels aliments i buscar receptes saludables.
  • Dona exemple: Els infants imiten, en tot, si no es menja verdura al seu voltant ells tampoc, no s’ha de dubtar a l’hora de donar exemple. 
  • No tirar la tovallola: De vegades els aliments nous s’han de provar fins a 10 vegades per a que arribin a agradar-nos, si hi ha alguna cosa que no agrada a un infant és millor deixar passar uns dies i tornar-ho a provar.
  • No obligar a menjar: Proposar aliments als infants i deixar que els provin. Si no s’acaben el plat no obligar-los. Es millor proposar que obligar i deixar-los clar que si alguna cosa de les que provin no els agrada no se’ls obligarà a menjar-la, el més important és que tinguin curiositat per provar aliments nous.
  • No emplenar massa els plats: Recordar que els infants necessiten porcions infantils.
  • Preparar el menú setmanal abans de fer la compra: El menú ajudarà a mantenir una alimentació equilibrada.
  • No parlar d’aliments dolents: sempre s’ha de ressaltar les bondats de cada aliment.
  • Deixar que de vegades puguin permetre’s un caprici: Recordem que s’ha de menjar de tot, en la seva justa mesura, negar farà que encara es desitgi més. S’ha de tenir en compte que mai s’ha d’oferir com un premi, els dolços no són premis.
  • Escollir l’aigua com a beguda de preferència: no s’ha d’oblidar que les begudes ensucrades, contenen un valor nutricional inferior al seu contingut calòric.

“Per què som el que mengem, podem transformar literalment els nostres cossos i les nostres ments escollint una alimentació inspiradora”

Gràcies de nou per seguir-nos, us convidem a compartir aquest article a les vostres xarxes socials i us esperem aquí al nostre blog, fins la propera!!

També us pot interessar…

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Aclariments i propostes de l’agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i coneixement en relació amb les quotes de les escoles bressol i llars d’infants privades en el context actual d’estat d’alarma i de confinament de la població.

Share This