Benvinguts al nostre blog,

La mort d’un avi, un pare, un germà o un amic és un tràngol pel qual es pot passar durant la infantesa. No hem d’ocultar la realitat als nens ni protegir-los de la mort, però sí ajudar-los en el procés de dol. 

Una pèrdua o un canvi significatiu desencadena un procés adaptatiu que ens ajuda a elaborar el què ha passat. A aquest procés l’anomenem dol. Quan parlem de dol de seguida ens ve al cap la mort d’un ésser estimat, però cal tenir en compte que des de petits vivim processos adaptatius amb emocions intenses arran de fets com són: la separació dels pares, anar a viure en un altre entorn, la pèrdua d’una joguina molt estimada, deixar el pit, acomiadar-se del xumet o el bolquer, la mort d’una mascota, canvi del bressol al llit, la marxa d’amics…

Què passa durant el dol? Podem identificar expressions emocionals d’allò que està sentint l’infant o les seves famílies en relació a una pèrdua important perquè sovint van associades a unes etapes o fases que ens ajuden a comprendre què està passant. 

Etapes:

 • El xoc. És una sensació de bloqueig i desorientació que sovint afecta la comprensió dels missatges que un està rebent. Aquest pot durar uns instants o un temps indefinit. Es caracteritza per la dificultat de creure que la pèrdua s’ha produït i per tant, aparentment, no mostrar cap reacció emocional davant de la notícia.
 • La negació. Aquesta reacció pot durar poc temps o molts mesos. En aquest cas, la persona procura viure el seu dia a dia com si res hagués passat. Es procuren evadir les emocions que li generen i negar la realitat que ha canviat. És una manera de poder gestionar el dolor que genera la pèrdua. Sovint, la persona no vol parlar del tema i evita mostrar el malestar.
 • La reacció emocional. És el moment en què un s’adona de la pèrdua, pren consciència i reacciona amb un reguitzell d’emocions a vegades descontrolades. Sovint apareixen emocions com l’enuig o la tristor. També sentiments de culpa barrejats amb la sensació d’abandó.
 • Fase d’adaptació i orientació. Després de viure molt intensament algunes reaccions emocionals, la persona va adquirint la suficient calma emocional per poder afrontar la situació i avançar cap a una visió més realista i pràctica.

La resposta davant el dol depèn de diversos factors: el tipus de mort o pèrdua, la reacció dels pares i altres persones properes, la personalitat o fins i tot l’estructura i la relació entre els membres de la seva família. Els problemes d’aprenentatge o les patologies de salut mental poden resultar un factor que complica la reacció de l’infant o de l’adolescent en aquests moments de dolor.

En tot cas, es pot ajudar els nens a suportar el dol de maneres distintes. Tingues sempre present l’edat del nen, la situació i el context de la mort:

 1. Digues sempre la veritat als nens . Ocultar-los informació els confon i acaben per desconfiar del què se’ls explica.
 2. Sigues simple i directe . No facis servir eufemismes del tipus “s’ha quedat adormit” o “l’hem perdut” quan et refereixis a la persona que ha mort.
 3. Tranquil·litza’l si suggereix d’alguna manera que té la culpa de la mort . Aquest és un sentiment recurrent en els nens.
 4. No amaguis les teves emocions i explica-li què sents tu . Això l’ajudarà a comprendre’s a ell mateix. Guarda’t els sentiments més intensos i dramàtics per als moments privats en presència d’altres adults.
 5. Si és possible, deixa-li participar en les rutines de l’hospital , si es tracta d’una persona malalta, o assistir al funeral . L’ajudarà a comprendre millor què és la mort.
 6. Anima’l a que parli i faci preguntes sobre la mort . Demana-li que t’expliqui quins són els seus sentiments i pensaments.
 7. Dóna-li consol sempre que manifesti alguna emoció forta.
 8. Deixa’l que s’expressi . Per exemple, suggereix-li que escrigui i plasmi el que sent en un diari personal o que ho faci usant qualsevol altra expressió artística.
 9. Accepta i normalitza les expressions d’emoció del nen.
 10. Parla amb ell o ella sempre que calgui .
 11. Ofereix-li suport extra en les seves tasques escolars i en les seves obligacions socials durant el període de dol.
 12. Intenta entendre la seva manera d’enfrontar-se a la mort.
 13. Parla i busca el suport d’altres adults (professors, entrenadors, monitors…) que estiguin en contacte amb el nen.
 14. Controla la resposta del nen en el temps. Després del primer any després de la pèrdua, un 10% o un 15% dels nens pot patir problemes, principalment en forma de depressió. En cas de necessitat, cal consultar un especialista en salut mental.
 15. Explica-li que és bo conservar els bons records que ha viscut amb aquella persona que estimava, i que mantenir-los, l’ajudarà en el futur.
 16. Es pot crear una capsa dels bons records, una carta de d’acomiadament, un dibuix… qualsevol forma de passar el procés de dir adeu.

Els nens, de la mateixa manera que els adults, experimenten la pena i el dolor a la seva manera. Els sentiments canvien amb el temps però, de vegades, el procés de dol continua durant tota la vida. No obstant això, a mesura que passen les setmanes i els mesos, l’enfocament emocional intens i els sentiments perden importància ja que es restableix l’equilibri a la vida i, sobretot, els nens i adults reforcen els records positius.

Contes per parlar-ne:

 • L’illa de l’avi, de Benji Davies
 • Para siempre, de Camino Garcia
 • No és fàcil, petit esquirol, de Elisa Ramón
 • La Júlia té un estel, de Eduard José
 • El buit, de Anna Llenas
 • Cuerpo de nube, de Ana Eulate
 • El árbol de los recuerdos, de Britta Teckentrup
 • Adeu Flap
 • La Carla ara és la nostra estrella

 

També us pot interessar…

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Aclariments i propostes de l’agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i coneixement en relació amb les quotes de les escoles bressol i llars d’infants privades en el context actual d’estat d’alarma i de confinament de la població.

La gelosia

Completíssim article sobre com afrontar aquesta situació.

Share This