Benvinguts al nostre blog,

Molts nens i nenes responen a la frustració mitjançant cops de puny, mossegades, esgarrapades i altres formes d’expressió. Aquest comportament es considera normal en la primera infància, però s´ha d’evitar que esdevingui habitual. Per entendre perquè hi ha infants amb aquest poc autocontrol, cal tenir en compte el context dels nens/es en què ocorre aquest comportament: sobreprotecció, separació dels pares, llars amb ambient negatiu, …

És completament normal que aparegui alguna forma d’agressivitat entre l´any i els 4 anys, ja que en aquesta edat el nen i la nena té molt poca tolerància a la frustració i s’enfada quan les coses no ocorren com desitjaria. Com en aquesta edat els infants no dominen encara el llenguatge, manifesten la seva frustració passant a l´acció, ja sigui plorant, cridant, amb rebequeries, pegant, mossegant, …

Els especialistes sostenen que no és estrany aquest tipus de comportament en els nens i nenes petits/es, ja que és en aquesta etapa quan comencen a interactuar socialment i de forma lògica sorgeixen els primers conflictes. 

Per això, els pares no s’han d’alarmar si els seus fills/es peguen o mosseguen en alguna ocasió a algun company/a de classe o a algun adult. No obstant això, si aquesta actitud es repeteix sovint en aquesta franja d´edat, cal intervenir per reduir i evitar l’agressivitat quan abans millor.

És important recordar la destacada influència que tenen els pares en el desenvolupament d’una possible conducta del seu fill. Per això, és molt important predicar amb l’ exemple i prestar especial atenció a no reaccionar amb agressivitat davant de situacions frustrants.

Alguns consells per evitar aquesta conducta en els infants son els següents:

  • No ser indiferent als seus atacs.
  • Ajudar a l´infant a gestionar els seus conflictes.
  • Normalitzar el com se sent.
  • No enfadar-se o cridar a l´infant.

Els nens i nenes a mida que van creixent van desenvolupant el llenguatge i guanyen habilitats en comunicació. Així doncs, van substituint la conducta agressiva per una conducta més reflexiva i comunicativa.

També us pot interessar…

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Aclariments i propostes de l’agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i coneixement en relació amb les quotes de les escoles bressol i llars d’infants privades en el context actual d’estat d’alarma i de confinament de la població.

Share This