Benvinguts de nou als nostres continguts,

Quina diferència hi ha entre els malsons i els terrors nocturns? Tots dos poden aparèixer a partir dels 2 anys d’edat però l’origen i la forma de tractar-los no és la mateixa.

A continuació us compartim un article escrit per la psicòloga Lourdes Sánchez i Flameric sobre aquest tema.

Malsons

Són somnis angoixants que desperten a l’infant que es mostra espantat, però orientat, pot presentar una lleugera agitació motora. És capaç de recordar i explicar el que somiava.

Es presenten en els infants al voltant dels 2 o 3 anys, però és habitual fins als 6 anys quan van desapareixent. Es produeixen cap a la segona meitat de la nit. Acostumen a estar relacionats amb situacions que provoquen incertesa, neguit o preocupació com canvis en la seva vida, escenes de pel·lícules…

Poden durar algunes setmanes i disminueixen a mida que els fets que provoquen angoixa els malsons van minvant.

Comporten un gran impacte perquè són molt escandalosos, però cal mostrar molt de control per poder tranquil·litzar a l’infant, en cas contrari empitjoraria la situació.

Terrors nocturns

Es caracteritzen per crits, moviments bruscos, suor, agitació motora i fins i tot taquicàrdia. L’infant pot tenir els ulls oberts, però no està despert. Al cap d’una estona dorm amb tranquil·litat i no recorda l’episodi viscut.

Es produeixen generalment en el primer terç de la nit. Solen aparèixer al voltant dels 2 o 3 anys i desapareixen de manera espontània.

DIFERÈNCIES

TERRORS NOCTURNS

MALSONS

Somni aterrador sense arribar a despertar-se

Somni aterrador que desperta a l’infant

Plora, crida, sua i s’aixeca amb els ulls oberts

Es mou lleugerament, gemega o somica

Està dormint i difícilment se’l pot calmar

Està despert i recorda el que somiava

No reconeix qui té al costat

Reconeix tothom

Poden durar fins a 10 minuts

Acostuma a durar uns 5 minuts

Pautes d’actuació

En el cas dels malsons cal intentar eliminar la causa que genera i provoca el neguit o almenys intentar explicar els fets per tal que l’infant els entengui o els pugui percebre d’una manera no tant angoixant.

En el cas del terrors com que no hi ha una causa directa, ni tampoc hi ha patiment, es pot mirar de calmar l’agitació. Si la situació persisteix i altera molt l’hàbit de dormir es pot consultar amb el pediatre per tal d’administrar algun medicament.

Gràcies de nou per seguir el nostre blog, us convidem a compartir-ho a les vostres xarxes socials si us ha semblat interessant, fins la propera setmana, gràcies!!

 

També us pot interessar…

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Aclariments i propostes de l’agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i coneixement en relació amb les quotes de les escoles bressol i llars d’infants privades en el context actual d’estat d’alarma i de confinament de la població.

Share This