D’ençà que va començar la crisis de l’anomenat COVID19, moltes han estat les iniciatives del nostre sector per intentar implicar a les administracions en la defensa de les llars d’infants, i del model que representen. Algunes han sorgit de la nostra Associació Catalana de Llars d’Infants (o de la feina conjunta amb les altres dues associacions que defensen el sector, L’Associació de Llars d’Infants de Catalunya i La Coordinadora d’Escoles Bressol), mentre que d’altres ens han arribat des de llars d’infants individuals.

Una d’aquestes iniciatives, la vam conèixer a través d’un grup de llars d’infants de Cerdanyola i ens va semblar especialment encertada: la demanda d’ajut a l’administració local, a l’ajuntament de cada municipi, sense limitar-se a esperar la reacció de la Generalitat o, encara més lluny, del govern de l’Estat.

Les llars de Cerdanyola van dirigir-se al regidor d’educació de la seva ciutat, a través d’una carta, on detallaven la seva situació i proposaven diverses mesures per tal de que l’ajuntament contribuís a salvaguardar les 6 llars d’infants de la ciutat, amb els seus llocs de treball i els 282 infants i famílies que acullen.

La iniciativa ens va semblar molt encertada a tots els membres de la junta, i es va tenir la pensada de fer una carta model per tal de fer-la arribar a les associades, i que la poguessin fer servir alhora de posar-se en contacte amb els seus respectius ajuntaments, afegint-hi les modificacions que consideressin oportunes.

Més endavant va ser la pròpia associació la que es va posar en contacte directament amb els consistoris, enviant una carta signada per la nostra Presidenta, la Conxita Pericó (cliqueu aquí per veure la carta), demanant ajuda davant la difícil situació generada per la pandèmia.

En aquesta entrada us volem fer un petit resum de com els hi estan anant les coses a les nostres companyes i companys, en els seus intents de guanyar el suport i l’ajut dels seus respectius ajuntaments, ja sigui a partir d’un contacte establert des de les pròpies llars de cada lloc o com a resultes de la carta enviada des de l’Associació.

Aquí en teniu uns quants casos: (si en coneixeu més, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres; sempre ens anirà bé poder augmentar o contrastar la informació de què disposem)

Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat del Vallès

L’Alcaldia de Sant Cugat és en mans de la Mireia Ingla i Mas del grup Esquerra Republicana de Catalunya – Moviments d’Esquerres – Acord Municipal (ERC-MES-AM), amb el suport dels grups municipals del PSC i de la CUP. Les Regidories d’Infància i d’Educació, Universitat i Memòria Històrica, són a càrrec de la Sra.Pilar Gorina del PSC.

Des del primer moment la Pilar Gorina es va mostrar molt oberta a ajudar a les llars d’infants privades de la ciutat i les va rebre d’una manera molt propera i atenta. De fet les diferents llars han fet un “xat” amb ella per tenir-hi comunicació directa. La Pilar es va comprometre a què una part del pressupost municipal, anés a les escoles bressol privades.

Compromís que finalment s’ha acomplert, amb una línia d’ajut directe a les llars d’infant privades i a les escoles de música (autoritzades per la Generalitat en ambdós casos), afectades per l’estat d’alarma de la COVID-19 i que hagin vist una davallada d’ingressos amb els seus alumnes, amb un pressupost de 175.000€.

A cada llar li correspon un ajut de 200€ per alumne escolaritzat durant el curs 19/20, amb un màxim de 6.000€ per centre.

Podeu veure les condicions, clicant aquí.

Felicitats a l’Ajuntament de Sant Cugat per la seva iniciativa!

Sabadell

El PSC governa a Sabadell juntament amb Podemos, que té una regidora a l’equip de govern.

17 escoletes de Sabadell van signar la carta que les va posar en contacte amb l’ajuntament. Van ser l’alcaldessa la Sra. Marta Farrés i el regidor d’educació, el Sr. Manuel Salvador Robles, qui les van convocar a trobar-se a través d’una reunió de “Zoom”, després de rebre la carta.

Fou una reunió de dues hores, molt amable i amb molt d’interès per la part municipal, i a la que va assistir la nostra Presidenta, la Sra. Conxita Pericó. Les llars van poder explicar quina era la seva situació i l’ajuntament també. Les peticions van ser de caire econòmic i també d’altre tipus.

Des de l’ajuntament se els hi va dir que no tenien diners però que els podien ajudar amb “EPIS” i amb tests per a les mestres, i en tot el que poguessin: dibuixar les línies del terra al carrer per fer les cues les famílies… De fet, en aquesta línia, eren oberts a tot el que se els hi acudís a les representants de les llars. A més transmetrien cap a “dalt” (Diputats, Generalitat, etc ) la situació.

Ara tenen una altra reunió per veure d’aquestes ajudes no econòmiques quines han pensat. A la nova reunió hi tornarà a ser l’alcaldessa.

ACTUALITZACIÓ 16/07 – Les llars d’infants privades reben la confirmació de que ja tenen a la seva disposició el material d’EPIS, tal i com van assegurar en el seu dia l’Alcaldessa i el Regidor d’Educació.

Barcelona

A Barcelona, per la magnitud de la ciutat i el nombre de llars associades que s’hi troben, es va optar per incentivar a que les associades enviessin la carta model signada de forma individual a la nostra seu, i que fos la pròpia associació qui la fes arribar a l’Ajuntament. De fet vam arribar a rebre cartes de llars no associades, que vam enviar igualment. En total se’n van enviar 26.

De resultes de l’enviament de les cartes, se’ns va convocar a una reunió virtual, a la que també van assistir representants de les altres dues associacions del sector, i a la que hi eren

la Sra. Comissionada d’Educació (Sra. Maria Truñó) i un representant de “BCN Activa” (Sr.Jaume Baró).

A partir de les idees que van anar sorgint en la conversa, entre tots van idear un sistema d’ajuts, en el que l’ajuntament es faria càrrec de les despeses fixes que haguessin tingut els centres durant el tancament, amb un topall de 6.000€ i a partir de la presentació de factures acreditatives de les despeses (el lloguer, la llum, l’aigua, la hipoteca…).

El Sr.Jaume Baró de Barcelona Activa es va comprometre a estudiar aquesta opció i fer-la arribar a la Sra. Comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.

Per altra banda des de Barcelona Activa s’han ofert d’altres possibilitats, com la mediació amb els propietaris dels locals alhora de rebaixar o aplaçar els lloguers o l’exempció de la part proporcional de l’impost de recollida de residus comercials.

Actualització 04/08/2020 – L’Ajuntament de BCN ha respost a la darrera reunió que vam tenir amb ells amb la següent carta:

Carta PDF

 

 

Terrassa

D’entrada s’ha de felicitar especialment a les llars d’infants privades de Terrassa per la seva gran capacitat de mobilització i defensa del sector.

Primer es van ajuntar 22 llars (de les 29 privades de la ciutat) i van fer una carta que va ser enviada a tots els grups polítics del municipi, així com a l’alcalde, el Sr, Jordi Ballart de “Tot per Terrassa”. Van rebre resposta de tots els grups, però no de l’alcalde. La regidora d’Educació, Solidaritat i Cooperació, Ciutadania i convivència, Drets humans i Normalització lingüística, la Sra.Teresa Ciurana (ERC) sí que va respondre i van fer amb ella una videoconferència a la que van participar 3 representants de les llars.

La regidora va dir que els hi treurien els impostos municipals i el rebut de l’aigua: bàsicament el mateix que oferien a tothom. Però per a les llars, donada la magnitud de la problemàtica en la que es trobaven, això no era suficient. En canvi elles van demanar que els hi avancessin el pla de rescat del Conseller Bargalló (que recordem es va comprometre en una reunió amb les tres associacions del sector). La idea era que l’ajuntament avancés els diners fins el moment en que la Generalitat fes efectiu el pla de rescat. Al principi no es van negar. Van dir que es posarien en contacte amb la Sra. Pilar Contreras (Directora General de Centres Concertats i Centres Privats de la Generalitat) per saber més sobre el citat pla de rescat.

Al acabar la reunió els va tornar a trucar en mitja hora: la regidora ja havia pogut parlar amb Sra. Pilar Contreras i havien vist quina era la sol·lució: la idea de la Generalitat d’ampliar a totes les llars privades (no només a les configurades com a associacions sense ànim de lucre), la subvenció del curs 2019-20 (res sobre el pla de rescat, sembla ser). Però és clar, no era clar quan es podria fer efectiva aquesta subvenció… I les llars necessitaven els ajuts amb urgència…

L’ajuntament, no obstant no va tancar la porta a res i va sol·licitar una gràfica amb les dades econòmiques de les llars del grup. Elles van fer un enquesta de google amb franges sobre lloguers, llum, assegurances, emprèstits… Tot i això l’ajuntament els hi va enviar un altre formulari, no tan profund, i també el van omplir.

Després de veure algun article de premsa amb declaracions de la sra. Regidora que no els va semblar s’ajustaven a la realitat, i després de veure que els havien cobrat l’ibi (cosa que van dir que no farien), es van posar en contacte de nou amb la regidora per mail, mostrant la seva decepció envers la situació, i manifestant que pensaven que des de l’ajuntament no s’estava sent del tot sincers amb les llars d’infants. Llavors van rebre una ràpida resposta, molt amable i conciliadora, convocant-les a fer una nova reunió aquesta setmana per a aclarir conceptes i perfilar millor el camí que se seguirà.

D’altra banda han rebut la trucada d’una responsable del departament d’empresa de l’Ajuntament, que els ha ofert assessorament empresarial, i els ha posat a la seva disposicó totes les eines que tenen disponibles per a estudiar la viabilitat de cada llar, i estudiar les possibles ajudes empresarials que poden rebre.

Ara han presentat una carta de suport a les llars d’infants privades de la ciutat, amb les signatures de les treballadores. I estan preparant una carta suport similar, però signada per les famílies.

I per si fos poc, volen fer una concentració davant de l’ajuntament de Terrassa amb les famílies, les direccions de les llars i els treballadors i les treballadores.

L'Hospitalet Ll.

Gairebé la totalitat de les llars d’infants privades de la segona ciutat de Catalunya (16 llars) , es van ajuntar per enviar una carta amb les seves demandes d’ajuda a l’alcaldessa, Sra. Núria Marín (PSC), amb còpia al tinent d’alcaldia d’Educació, Esports i Joventut , Sr. Jaume Graells (PSC).

Per tal de dur a terme aquesta tasca, es van coordinar amb les escoles bressol privades subvencionades de la ciutat, que van enviar també una carta gairebé idèntica als mateixos destinataris, el mateix dia i a la mateixa hora. L’acció va tenir repercussió en els mitjans locals de la ciutat, que van fer una extensa notícia sobre el tema.

Les demandes es centraven en quatre punts: La condonació dels tributs locals, el subministrament de “EPIS” gratuïts, la desinfecció dels centres per l’obertura, ara o al setembre i la creació d’un pla de rescat a fons perdut per cobrir les despeses mínimes de manteniment de les llars d’infants mentre duri l’obligació de romandre tancades i durant la propera “desescalada”, en la que es preveu que els centres hagin d’obrir amb una ràtio totalment inassumible de 5 infants per espai, tot havent d’incorporar al mateix temps el personal dels anomenats “ERTOS”.

La resposta, tant a la carta de les llars d’infants privades, com a les escoles bressol privades subvencionades es va fer esperar més d’una setmana, i va arribar per part del Sr. Graells. L’alcaldessa no va contestar la carta.

Després d’una introducció plena de bones paraules, i en la que es responsabilitzava al Departament d’Educació de no preparar “cap mesura ni recurs econòmic excepcional com administració educativa que exerceix les competències exclusives en el 0-3, que contribueixi a pal·liar els efectes derivats de la força major que va motivar l’estat d’alarma sanitària i el tancament de centres”, el Sr. Graells acabava la seva missiva amb una contundent conclusió:

“Tenim clares les necessitats que plantegeu en el vostre escrit, però us he de respondre en el sentit que no estan previstes en les nostres actuacions.

Els diferents sectors econòmics han d’adreçar-se a l’Àrea tributària municipal per tal de determinar si hi ha alguna mesura de flexibilització dels conceptes tributaris municipals derivats de la situació d’excepcionalitat actual.

Tanmateix, tampoc estan previstes les dotacions EPI per al personal que no sigui municipal, ni les desinfeccions i neteges dels centres, més enllà dels centres públics de la ciutat”.

És a dir que, de moment, no tenen pensat fer res per ajudar a les llars d’infants privades de la segona ciutat de Catalunya.

Davant d’això el col·lectiu de llars d’infants privades i escoles bressols privades subvencionades de L’Hospitalet, estan estudiant prendre noves mesures conjuntament, que passaran entre d’altres coses, per demanar la implicació directa en el tema de l’alcaldessa, la Sra. Núria Marín.

Actualització, 29/07/2020:

Després de que el grup de 16 llars privades de L’H, es reunís amb totes les forces de l’oposició (al no ser rebudes per l’ajuntament), el grup municipal del PP a la ciutat va presentar una moció al ple municipal del passat 22 de juliol, en la que es demanava instar al Govern Municipal a incloure a les llars d’infants com a col·lectiu essencial dins la negociació dels pactes de Ciutat, aprovant un conjunt de
mesures per tal d’assegurar els llocs de treball i el nombre places educatives (arribant fins i tot a “municipalitzar” les llars en risc de tancament).

També que l’Ajuntament insti al Govern de la Generalitat de Catalunya a que posi en marxa un Pla d’ajuda per fer front a la crisi generada pel Covid19 a les llars d’infants tant per centres públics com privats i concertats.

Finalment en la votació de la moció tots els grups van votar a favor de tots els punts (PP, Comuns, ERC), exceptuant Ciutadans que va votar a tot que sí menys a l’opció de “municipalitzar” les llars que ho necessitessin, i els socialistes que van votar a tot que no. Per aquest motiu la moció no va ser aprovada, ja que els socialistes tenen majoria absoluta.

No obstant això el nou regidor d’Educació, el Sr. David Quirós es va comprometre a rebre al col·lectiu de llars d’infants privades de la ciutat.

La reunió es va fer el passat 28 de juliol i hi van assistir 4 representants de les llars privades. El regidor es va comprometre a:

1) Proporcionar un referent en els CAPS (hi haurà un metge en el CAP que li toqui a cada llar, que serà el seu referent i el podran trucar en cas de necessitat: una sospita d’un positiu, etc…)

2) Fer pressió a la Diputació i a la Generalitat perquè paguin les subvencions que deuen i el pla de rescat quan abans millor.

3) Transmetre al Departament d’Educació la preocupació per les mares de dia i les ludoteques (reconeixent que són fórmules que no s’haurien de potenciar)

4) Proporcionar EPIS i fer unes marques a fora l’escola perquè s’esperin els pares mantenint les distàncies de seguretat.

5) Regular el trànsit – si cal- en les entrades i sortides a l’escola.

6) A fer publicitat de les llars d’infants i les escoles bressols de la ciutat, com a entorns segurs.

En canvi no va acceptar la idea d’avançar els diners del pla de rescat de la Generalitat i cap mena d’ajuda directe al centres.

 

 

 

Cerdanyola del Vallès

Les llars d’infants privades de Cerdanyola podríem dir, fins on sabem, que van ser les pioneres en mirar cap al seu ajuntament alhora de demanar-li implicació en la crisis del COVID19. De Cerdanyola va arribar a la nostra associació la primera carta dirigida a un ajuntament en aquest sentit, i ens va servir d’inspiració per fer la carta model que vam enviar a totes les llars associades.

Són 6 les llars privades d’aquesta ciutat del Vallès, i ens comenten que han aconseguit tenir una relació fluida, tant amb l’alcalde Sr. Carlos Cordón (PSC), com amb el regidor Sr. David González.

Han fet vàries reunions virtuals i es comuniquen via whatsApp directament.

De moment l’ajuntament es veu que està estudiant un pla, encara per confirmar, en el que es preveia una ajuda única de fins a 1.000€ per cada llar, amb un únic pagament. Des de les llars de Cerdanyola es considera aquesta mesura com a positiva, però del tot insuficient per poder enfrontar la difícil situació en la que es troben. A més tenen una forta preocupació per l’activitat de centres al·legals al municipi, que encara empitjoren més les coses.

Elles serien més partidàries d’uns ajuts, com un a mena de xecs, que les famílies poguessin gastar a les llars d’infants privades de la ciutat.

Ara segueixen pendents d’aquest punt.

Esplugues Ll.

Al principi tres llars privades de la ciutat es van dirigir de forma individual a l’alcaldessa, la Sra. Pilar Díaz (PSC), però no van rebre cap resposta. Després ho van fer conjuntament, i tampoc no van ser ateses.

Finalment, la PIMEC va convocar una una trobada virtual de petites empreses amb l’alcaldessa i allà hi era la directora d’una d’aquestes llars (i membre de la junta de la nostra associació) a nivell individual, però en representació de totes: de les diferents llars i de les 300 famílies i infants a les que donen servei.

A la reunió es va dir que hi havia una partida d’un milió d’euros per ajuts i que, a més, l’ajuntament estava molt sanejat. Es van explicar les vies d’ajut, però no hi havia res pensat expressament per a les llars d’infants. La representant de les llars va demanar quelcom d’específic per el sector i l’alcaldessa va manifestar que els tindrien en compte, que el pla proposat es podria modificar atenent a les necessitats que es manifestaven. Els va dir que no es preocupessin que els ajudarien.

Durant els darreres anys, i en vàries convocatòries, l’Ajuntament d’Esplugues ha subvencionat a les empreses per a la contractació de persones empadronades al municipi, assumint el  el 50% del sou i la SS dels nous contractats durant els 6 primers mesos, amb certes condicions com el manteniment del llocs de treball, al menys durant un any. Actualment té un pressupost de 200.000€ per aquesta subvenció. El que es va plantejar des de les llars és que part d’aquests diners poguessin destinar-se al manteniment dels llocs de treball actuals, en paral.lel a les noves contractacions.

Van recordar que les llars havien obert per donar servei a les famílies del municipi, però amb unes condicions de ràtio que els son molt perjudicials econòmicament parlant i que si no rebien un ajut directe, això podia suposar que el proper curs tinguessin dificultats per subsistir i que haguessin de tancar, deixant sense llar a unes 300 famílies.

De moment no han fet res. El tema està obert i falta concretar-lo

Ripollet

A Ripollet hi ha 3 centres privats i dos de públics. Segons ens comenten tots cinc tenen molt bona relació i van plegats en moltes de les decisions que es prenen.

Les tres llars privades van demanar una reunió amb el regidor d’educació Oriol Mor (Decidim Ripollet), i al principi no les va respondre per excés de feina, segons van saber més tard. Li van escriure una carta per exposar la seva situació i tampoc no la va contestar. Finalment el regidor es va posar en contacte amb una de les escoles i es va decidir organitzar una reunió per “Zoom”

Aquest proper dijous 18 de juny, conjuntament amb les bressols públiques.

Les llars han pensat demanar ajuda perquè no poden sobreviure: estan amb ingressos zero, han de tornar diners a les famílies i a més pateixen la competència deslleial dels centres de suport familiar.

Demanaran reducció dels impostos, de la taxa de l’aigua, que els ajudin amb l’adquisició dels EPIS, una ajuda a les famílies per pagar una part del cost de l’escola…

A veure com els hi va la reunió!

Badalona
L’ajuntament de Badalona és actualment en mans del Partit Popular.
 
Aquest ajuntament ha decidit donar un ajut econòmic a totes les llars d’infants privades del municipi, pel període del l’Estat d’Alarma en que els centres van haver de tancar. 
 
Concretament, “la instrucció del 1r tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit d’Hisenda i Serveis a les Persones, Juan Fernández i Benítez,  de data 10de juliol de 2020 en la qual s’ordena incoar expedient per a la convocatòria de subvencions per concurrència no competitiva adreçades a les llars d’infants de titularitat privada de Badalona que, amb motiu de la pandèmia originada per la COVID-19 hagin vist interrompuda la seva activitat o modificat
el seu funcionament, condicions, utilització d’espais o ratios”.
 
Segons aquesta instrucció, seran despeses subvencionables:
 
“Es consideraran subvencionables aquelles despeses que s’hagin hagut d’assumir malgrat el
cessament obligatori de l’activitat per aplicació del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es
declara l’estat d’alarma per la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19”.
 
Concretant més, les despeses subvencionables seran:
 
“a) Les despeses de lloguer del local, interessos de les quotes per préstecs hipotecaris sobre les
instal·lacions, i/o despeses de comunitat relacionades amb el local on està ubicada la llar d’infants,
que s’hagin hagut d’assumir malgrat el tancament de la mateixa durant el període de vigència de
l’estat d’alarma (del 14 de març al 21 de juny, ambdós inclosos).
 
b) Les despeses dels subministraments bàsics de les instal·lacions (llum, aigua i gas) que s’hagin
hagut d’assumir malgrat el tancament de la llar d’infants durant el període de vigència de l’estat
d’alarma (del 14 de març al 21 de juny, ambdós inclosos).
 
c) Les despeses administratives i de gestions extraordinàries conseqüència de la situació, tals com
despeses de gestoria, advocats, etc, per gestions directament relacionades amb la situació provocada
per la pandèmia, generades des del 14 de març fins al 21 de juny.
 
d) Les despeses derivades de la compra de materials de protecció (EPI’s) i despeses d’adaptació de
les instal·lacions per a la reobertura (obres, mampares, mobiliari, vestuari, compra d’equips de
protecció i higiene) per fer front al COVID-19, generades des del 14 de març fins al 21 de juny.
 
(Cal tenir en compte que l’IVA i altres impostos i taxes no són subvencionables, per tant, el seu
import no serà tingut en compte ni a l’hora de calcular l’ajut ni per a la seva justificació)”.
 
La dotació màxima per a cada centre és de 2.300€, i el total de la partida destinada per l’ajuntament és de 60.000€
 
De moment les llars encara no han cobrat l’ajut.
 
Quan ho facin, informarem des d’aquí.
 
Prou bé Badalona!

De ben segur que hi haurà d’altres municipis dels que no n’hem tingut coneixement: agrairem molt a totes aquelles llars que es vulguin posar en contacte amb nosaltres per fer-nos arribar les seves experiències, amb els seus respectius ajuntaments.

Des de l’Associació Catalana de LLars d’Infants seguirem defensant el sector i exigint a les corporacions municipals una decidida defensa del servei educatiu i de qualitat que venim oferint totes nosaltres des de fa tants anys, i que ara es veu seriosament amenaçat.

La riquesa que aportem a les nostres ciutats i pobles, no es pot deixar perdre sense lluitar.

Molta sort a tots i a totes!!

També us pot interessar…

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Comunicat AGÈNCIA CATALANA DE CONSUM.

Aclariments i propostes de l’agència Catalana del Consum del Departament d’Empresa i coneixement en relació amb les quotes de les escoles bressol i llars d’infants privades en el context actual d’estat d’alarma i de confinament de la població.

Share This