Benvolguts / Benvolgudes,

Davant la proliferació de centres o fórmules alegals o directament ilegals per atendre als nens i nenes de 0 a tres anys, des de la nostra associació ja fa temps que defensem la feina i el model de les llars d’infants autoritzades pel Departament d’Ensenyament.

A vegades, però, hi ha petits grans ajuts que premien la bona feina que fem, encara que sigui indirectament: parlem, sí, del model 233, impulsat per l’Agència Tributària.

Amb aquest model les mares treballadores, amb fills menors de 3 anys, tenen dret a incrementar la deducció per maternitat dels 1.200€ anuals per fill o filla que tenien fins ara, en 1.000€ addicionals per les despeses abonades en llars d’infants autoritzades.

Atenció: NOMÉS les despeses de les Llars d’infants AUTORITZADES, amb el codi que les identifica com a tals. Qui hagi acudit a un altre mena de centre o fórmula, no ho podrà fer.

El passat divendres 18 de gener a la seu de l’Associació, el Jordi Cantera, el nostre assessor legal, que manté comunicació directe amb la cap regional de l’Agència Tributària, ens va explicar amb tots els “ets i uts” com s’ha de complimentar aquest model 233, que començarà a beneficiar a les mares treballadores que han portat als seus fills i filles als nostres centres autoritzats, des del gener del 2018 en endavant.

En començar la reunió hi havien molts dubtes i fins i tot un cert malestar a l’ambient per la precipitació de la mesura, però la claredat explicativa del Jordi Cantera va esvaïr de seguida l’angoixa i tots i totes vam entendre de seguida el que havíem de fer.

De fet, l’Agència Tributària només ens demana informació per poder implementar les deduccions. És a dir, necessiten saber quines despeses deduïbles han tingut les mares treballadores beneficiades per la mesura, que són:

La inscripció o matrícula, l’assistència en horari general i en horari ampliat i l’alimentació.

Les despeses no deduÏbles són: l’assegurança escolar, el material, el servei de psicología o pedagogia, els extraescolars (com la natació, l’anglès…)

Hi va haver-hi dubtes sobre els anomenats “xecs guarderia”, així com en els casos en que l’empresa paga el servei a les famílies: S’han o no de consignar com a despesa deduïble?

Doncs avui ja podem dir que sí, segons ens ho ha confirmat l’Agència Tributària. De fet és igual qui pagui o com es pagui l’escola: tot pagament que entri en els conceptes deduïbles, s’ha de sumar en la casella de “Gastos anuales”.

En quant a les subvencions, de moment no hem cobrat cap subvenció del 2018, i per tant, la casella “Importe subvencionado” s’ha de deixar buida (a no ser que, per exemple, un centre hagi rebut una subvenció municipal).

I ja està. Tota la feina que hem de fer les llars autoritzades és de recopilar aquesta informació en un “excel” (que podeu trobar aquí: https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/ca_es/GI45/ tecnica.shtml ) i després “volcar” la informació en el propi model 233 (desant el document amb un “guardar como” específic que es diu “CSV delimitado por comas”.

S’aconsella no córrer a fer la presentació del model, ja que com ens va advertir el Jordi Cantera, encara hi poden haver petits canvis.

De cara a les famílies el tema és encara més senzill. Tan senzill com no haver de fer res més que sol·licitar la deducció de cara a la propera renda, per part de la mama treballadora. No es necessita cap certificat fet per l’escola, ni res de res.

Simplement gaudir del fet de que el portar els nens i les nenes del 0-3 a una llar d’infants autoritzada, a part de ser la millor opció pel seu desenvolupament, ara a més…  Té premi!

L’hora del pati

L’hora del pati és la més divertida, però és també importantíssima pel desenvolupament dels infants.

Share This